I, J - KRAINA EZOTERYKI

Przejdź do treści

Menu główne:

I, J

ROZWÓJ DUCHOWY > SamoUZDRAWIANIE

                              JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?
- poradnik praktyka- Marlena Abramczuk
CZESEM POTRZEBNA JEST ZŁOŻONA KURACJA, ABY UNIKNĄĆ NIE TYLKO SEZONOWYCH INFEKCJI, ALE TEŻ POWAŻNYCH CHORÓB W PRZYSZŁOŚCI.

O odporności decyduje wiele czynników. W zasadzie w każdym przypadku potrzebna jest indywidualna diagnoza.
Ważna jest m.in. genetyka: jeśli ktoś np. w rodzinie dziadka chorował na gruźlicę, możesz mieć osłabione płuca - musisz wtedy zwrócić na nie szczególną uwagę.
Również istotny jest okres życia płodowego, a zwłaszcza  pierwsze tygodnie ciąży, które maja największy wpływ na zdrowie dziecka.
                                    SŁABOŚĆ NIEJEDNO MA IMIĘ
Odporność osłabiają przede wszystkim pasożyty i grzyby. Od ich usunięcia należałoby zacząć kurację wzmacniania organizmu. Jeśli jesteś alergikiem - również nie ma mowy o byciu osiłkiem. W tym, wypadku należy wziąć pod uwagę wyleczenie z alergii, a przynajmniej wyeliminowaniu produktów, których organizm nie toleruje.
Wiele szkód czyni nadużywanie antybiotyków. Zwłaszcza że często są stosowane bez potrzeby. Jeśli infekcja ma podłożę wirusowe, antybiotyk tylko zaszkodzi (można samodzielnie wykonać test - dostępny w aptekach-  czy infekcje wywołał wirus czy bakteria). Pamiętać należy o odpoczynku - ludzie bardzo mocno zestresowani, przepracowani, dużo częściej chorują.
                                           CIEPŁO TO PODSTAWA
Pamiętaj, by nie wyziębiać nie przemaczać stóp. W okresie infekcji unikaj miejsc zaludnionych (np. kino), bo wystarczy, że chora osoba zakaszle, a wirus roznosi się droga kropelkową.
Ubieraj się ciepło (chronione przed zimnem powinny być okolice nerek i brzucha) Często chorują kobiety w okresie menopauzy, które z powodu uderzeń gorąca  wystawiają się na chłód - powinno się wówczas pomyśleć o uregulowaniu hormonów.
                                      Z APTEKI NATURY
-   Skutecznie wzmacniają odporność ECHINACEA i  PROPOLIS - stosuj je w okresie zachorowalności. Najpierw sprawdź czy nie jesteś na nie uczulona/y. Wetrzyj odrobinę leku w skórę po wewnętrznej części nadgarstka. Jeśli nie pojawi się swędzenie czy zaczerwienienie, możesz je stosować
-    Gdy dopadają cię infekcje, jak najszybciej przed snem zażyj MIKSTURĘ: wymieszaj ze sobą: PÓŁ  JABŁKA STARTEGO NA TARCE, DWA STARTE ZĄBKI CZOSNKU, PO 1/2 łyżeczki IMBIRU, CYNAMONU, GOŹDZIKÓW I TYMIANKU Zjedz i zapij wodą.
-   W czasie infekcji możesz stosować naturalne antybiotyki - dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością:  LIŚĆ OLIWNY, IMMUNO, GOLDEN SIL, PAU D'ARCO.
-   Samodzielnie możesz przygotować sobie SINY JOD. Do czubatej łyżeczki KROCHMALU dodaj płaska łyżeczkę CUKRU PUDRU i klika kryształków KWASKU CYTRYNOWEGO. Wszystko wymieszaj i rozpuść 50 ml wody o temperaturze pokojowej. Do otrzymanego roztworu dodaj, mieszając,  150 ml wrzątku. Mieszankę ostudź do temperatury pokojowej. Następnie dodaj łyżeczkę 5% NALEWKI SPIRYTUSOWEJ JODU. Wymieszaj. Powstaje ciemnoniebieski kisiel. Przyjmuje się go po łyżce stołowej raz dziennie. Mieszanka ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze. Zastępuje antybiotyk, nie dając skutków ubocznych
.


                             JESIENNE  SPRZĄTANIE  CIAŁA
KIEDY HUMOR NAM NIE DOPISUJE, Z NIECHĘCIĄ PATRZYMY NA SWOJE ODBICIE W LUSTRZE, DOKUCZA NAM SENNOŚĆ, ŁATWO SIĘ MĘCZYMY, TO ZNAK, ŻE POZIOM NASZEJ ENERGII ŻYCIOWEJ SPADŁ. MUSIMY GO PODNIEŚĆ PRZED ZIMĄ.
Często dokuczają nam inne objawy: wzdęcia, niestrawność, niewielkie kłucie w boku, bóle stawów i kręgosłupa. Nie mamy wyraźnych objawów  choroby, ale brak nam werwy, radości życia i entuzjazmu. Zapala się światełko ostrzegawcze, że nasze ciało jest przeciążone. W takich przypadkach, zamiast je gasić, łykając leki przeciwbólowe czy antydepresyjne albo szukać  brakujących sił, pijąc hektolitry kawy, zastosuj którąś z kuracji oczyszczających ajurwedy.

                                  KURACJA GORĄCĄ WODĄ
Uspokaja, łagodzi napięcie psychiczne i rozdrażnienie. Przynosi ulgę w bólach stawów, pleców i karku. Likwiduje zawodową chrypkę, np. u nauczycieli. Usuwa takie zaburzenia przewodu pokarmowego jak: odbijanie się, wzdęcia, uczucie przejedzenia,  zaparcia. Znika też "fałszywe uczucie głodu" między posiłkami. Organizm oczyszcza się, cera staje się świeższa, i lepiej ukrwiona. Zmysł smaku wyostrza się, wiec jedzenie sprawia nam więcej przyjemności.
Kuracja jest bardzo prosta.  Czysta wodę źródlaną lub misko mineralizowaną, niegazowaną gotuj 10- 15 minut. Przelej do termosu i popijaj przez cały dzień Ważna jest tu częstotliwość. Co pół godziny należy wypić minimum 2- 3 łyki gorącej wody. Jeśli masz pragnienie, wypij więcej, ale nie jest to konieczne. Długo gotowana woda ma lepszy smak oraz skuteczniej oczyszcza i odmładza komórki. Regularne picie wody kontynuuj przez 7- 10 dni. W tym czasie unikaj potraw smażonych, pieczonych, tłustych, kwaśnych, a także słodyczy. Ogranicz czerwone mięso, sery jogurty.  Jedz dużo białego ryżu, warzyw liściastych, marchwi, buraków, fasoli mun, pieczywa, surówek, zup warzywnych i zbożowych. Starak się wcześniej kłaść spać. Po 10 dniach z pewnością odczujesz poprawę samopoczucia. Kuracje można bezpiecznie powtórzyć co 3 miesiące.

                                          KURACJA OWOCOWO- WARZYWNA
Głęboko odtruwa, odkwasza organizm oraz oczyszcza jelita. Pomaga uzupełnić niedobory witamin i pierwiastków  mineralnych. Dzięki niej pozbywamy się nadmiaru soli - w skrajnych przypadkach mamy jej w tkankach nawet o kilogram za dużo. Samodzielnie komponujemy menu, ucząc się w ten sposób słuchać naszego organizmu
Podczas kuracji jemy tylko surowe owoce i warzywa. Bez ograniczeń i w dowolnych ilościach.. Nie używamy w ogóle soli, cukru, ani tłuszczu. Nie jemy też suszonych owoców. Surówki można doprawiać wedle uznania sokiem z cytryny oraz świeżymi oraz suszonymi ziołami: miętą, koperkiem, pietruszka, bazylią, rukolą itd. Całkowicie rezygnujemy z alkoholu. Czarną kawę zastępujemy zbożową. Zamiast czarnej herbaty pijemy herbatę imbirową, owocową lub ziołową. Głód słodyczy zaspokajamy np. bananem Wskazane jest picie dużej ilości świeżo sporządzonych soków owocowych i warzywnych. Świetnie też nam zrobi pita od czasu do czasu  szklanka soku z kiszonej kapusty.
MAKSYMALNY CZAS TRWANIA KURACJI - 2 TYGODNIE.
Chociaż po tym czasie czujemy się jak nowo narodzeni, niewiele osób potrafi wytrzymać tak długo.. Oczyszczaniu organizmu towarzyszą bowiem nieprzyjemne objawy: wzdęcia, gazy, wahania nastroju.  Nie wolno tez raptownie zmieniać sposobu odżywiania. Pod dwóch tygodniach jedzenia warzyw i owoców należy stopniowo wprowadzić niewielkie ilości tłuszczów roślinnych, zupy warzywne, lekkie pieczywo, jogurty, słodycze, białe mięso. Powrót do dawnego stylu jedzenia powinien zająć około 10 dni.
Może się zdarzyć, ze bardzo zmienią się nasze gusta kulinarne. Prawdopodobnie niektóre potrawy przestana nam zupełnie smakować, a polubimy te, których dotychczas unikaliśmy. Tak gruntowne oczyszczanie organizmu wystarczy nawet na dwa lata.
Kuracje owocowo- warzywną można stosować krócej np.  przez dwa- trzy dni co 6-8 tygodni.

                                            KURACJA RYŻOWA
Głęboko oczyszcza organizm, a trwa tylko 4 dni. Wskazana dla tych, którzy nie lubią surowych warzyw i owoców. Można ja bezpiecznie połączyć z kuracją gotowaną wodą.   
Przez trzy dni jedz trzy razy dziennie zupę ryżową. Między posiłkami pij dużo gorących płynów, najlepiej gorącej wody.
Zupa  ryżowa (przepis na jedną porcję)
Zagotuj pół litra wody, wsyp 2 łyżki białego ryżu i 2 łyżki fasoli mung. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Zupę możesz przyprawić odrobiną soli, kurkumą,  kminkiem rzymskim (kamun) lub imbirem.
Czwartego dnia weź 1/3 szklanki letniej wody, dodaj sok z połowy cytryny, szczyptę soli szczyptę posiekanego imbiru i łyżkę oleju rycynowego, wymieszaj i wypij. Mikstura pomoże ci wydalić dojrzałe ama- złogi i toksyny.

                                                          KURACJA IMBIROWA
Jest świetnym lekarstwem na zaburzenia trawienia i apetyt . Wskazana dla osób nerwowych, zestresowanych, przemęczonych. Trwa 10 dni.
Weź 4 łyżki mielonego suszonego imbiru, brązowego cukru i ghee (stopione klarowne masło) Wymieszaj w szklanym lub porcelanowym naczyniu na gładka masę. Przechowuj w lodówce. Stosuj codziennie rano przed śniadaniem (lekkim lecz pożywnym) w następujący sposób:
Pierwszy dzień- 1/2w łyżeczki
Drugi dzień- 1 łyżeczka
Trzeci dzień- 1 i 1/2 łyżeczki
Czwarty dzień- 2 łyżeczki
Piąty dzień- 2 ? łyżeczki
Szósty dzień - 2 ? łyżeczki
Siódmy dzień - 2 łyżeczki
Ósmy dzień 1 i 1/2 łyżeczki
Dziewiąty dzień- 1 łyżeczka
Dziesiąty dzień - ? łyżeczki

Domowe kuracje- to sprzątanie ciała, które przywraca mu witalność, zapobiega chorobom i starzeniu się Trawienie wraca do normy, znikają problemy z nadwagą,, a pokarmy są lepiej p[przyswajane. Takie kresowe "porządki" pozwalają zachować młody wygląd przez długie lata.


Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego